XXI DIADA D'ESCACS. CRÒNICA.


XXI Diada d’escacs de CCOO

Nou èxit de participació i victòria de Raul Omar González


Diumenge 8 de maig, el segon diumenge del mes com ja diu la tradició, els escaquistes tenien una cita a l’edifici de CCOO de Via Laietana. La Diada de Comissions Obreres, que ja arriba a la 21a edició, ha reunit al voltant de 150 jugadors. Enguany l’organització ha decidit limitar la participació a 150, donat que l’espai de les sales del sindicat és limitat, tenint en compte el gran nombre d’acompanyants. La passada edició va superar els 180 participants, però per comoditat i seguretat dels jugadors calia enguany posar un límit raonable. Sens dubte caldrà replantejar el format per un torneig que va creixent cada any, sobretot per la base, i tractar de conciliar la participació amb la funcionalitat del torneig. El límit pel que fa a número de jugadors potencials és força alt, ja que la llista d’espera era nombrosa, però no tot és la quantitat a qualsevol preu...


Com ve sent habitual els darrers anys, els participants s’organitzaven en un grup senior i un altre de menors de 16 anys. El ritme de 10 minuts, molt poc usat (o pràcticament inèdit) als tornejos de Catalunya, provoca que les 9 rondes allarguin el matí fins ben entrat el migdia, aspecte que probablement també caldrà replantejar en un futur.


El grup A ha estat un intercanvi de cops entre els jugadors titulats: Raúl Omar González, Miguel Muñoz, Filemón Cruz i Arturo Vidarte. L’expert en ritmes ràpids Norberto Moreno (Sant Martí) també ha entrat en la lluita i finalment s’ha colat entre ells amb una excel·lent quarta posició.


El més efectiu en aquesta lluita ha estat el MF del SCC de Sabadell Omar González, fidel jugador de la Diada i ja campió el 2006. Ha guanyat 8 partides i només ha cedit contra Filemón (tercer). Precisament aquest era dels jugadors en llista d’espera, i ha pogut entrar en segona ronda gràcies a unes poques baixes. Amb una ronda menys, s’ha pogut recuperar a temps. El segon ha estat el MI Miguel Muñoz (Terrassa), que només ha perdut contra el campió. Arturo Vidarte, el MI del Montcada i jugador més llorejat de la Diada, ha estat cinquè.


A continuació, el ranking assenyalava un gran forat, ja que no hi havia jugadors no titulats massa forts ni, per exemple, cap Mestre Català, i per aquest motiu ha estat habitual veure jugadors amb elos discrets lluitant a les primeres taules. Ha cridat l’atenció l’excel·lent paper d’un jugador no federat, David Julià, que ha aconseguit 6 punts i premi al seu tram d’elo.


Al grup escolar, els primers del ranking eren cares habituals: Pau Juan (Catalunya) i el seu ex-company de club Marc Torrents (Peona i Peó) han mantingut un frec a frec les sis o set primeres rondes, però cap al final han perdut una mica de gas. Pau Juan no ha pogut guanyar ni el torneig ni la categoria, ja que ha cedit davant Marc Esteve (La Colmena), millor cadet. I Marc Torrents, per la seva banda, s’ha vist superat al final per Alex Albert (Colón), que tot i guanyar-lo ha fet millor sprint final.


Però el nom propi del torneig ha estat Manuel Pulido, un sub-12 de la Colmena, que ha guanyat la categoria i el torneig. Després d’una derrota a la quarta ronda contra Marc Esteve, ha pogut sobreposar-se i guanyar tots els jugadors que el precedien fins la ronda final. Sens dubte, li espera un bon futur en aquest esport.


Cal destacar la nombrosa presència, cada cop més, dels més joves: els jugadors sub-10 i sub-8 cada cop engreixen més la llista i això és un bon senyal per seguir creixent com a esport. En sub-10, victòria per a Marc Pera (La Lira) i en sub-8 el millor ha estat Eduard Cano (Voramar).


La propera cita portes enfora del CECOB serà el II Obert Internacional de Ciutat Vella, el primer dins del Circuit d’Estiu, dissabte 3 de setembre. El to familiar i festiu deixarà pas a una competició més seriosa i transcendent.


Jordi Morcillo