XVIII DIADA D'ESCACS. CRòNICA.

...
Victòries de Miguel Muñoz i Albert Ezquerro.

Com cada any des de 1991 una bona representació d’escaquistes (en aquesta ocasió 101) joves i no tan joves s’han donat cita a la seu de CCOO a Via Laietana. El motiu: jugar un clàssic del calendari català en aquestes dates, un torneig de ràpides amb el singular ritme de 10 minuts, amb grup sènior i grup sub-16, amb premis per a totes les categories. En el marc de la setmana cultural de CCOO, se celebren els premis de poesia Martí i Pol i José Mª Valverde (dissabte) i el torneig d’escacs (diumenge), ambdós amb certa popularitat en els respectius àmbits.

En el terreny esportiu, la nòmina de participants en el grup A prometia una lluita renyida: 4 MI, 1 MF i 4 MC, més alguns consumats especialistes en partides ràpides. El jugador més llorejat de les anteriors edicions, Arturo Vidarte (Montcada), semblava quedar desbancat cedint unes taules i una derrota en les tres primeres rondes, mentre que Miguel Muñoz (EEB) posava la directa guanyant tots els seus adversaris. Quan ja es podria pensar en un 100% de punts que no es dóna des que Felgaer va guanyar el 2003, Muñoz ha perdut en la penúltima ronda contra Víctor Vehí (Montcada), que l’ha atrapat en punts. A mig punt dels dos quedaven Lázaro Lorenzo (Balaguer) i Vidarte, que ha guanyat cinc partides consecutives i s’ha tornat a ficar a la lluita dels primers llocs. Però Vehí i Muñoz han guanyat als dos perseguidors respectivament i han mantingut les posicions, tot i que Muñoz s’ha imposat gràcies al millor desempat. Fruit d’aquesta lluita, s’ha colat a la tercera posició Carlos Burgos, MI del Jake, amb set punts i només dues derrotes contra els dos primers. Sens dubte, un podi de luxe amb tres Mestres Internacionals.

En el tram de 1851-2000 ha vist el mateix guanyador que l’any passat, i ha confirmat que Norberto Moreno (Sant Martí) és un excel.lent especialista, classificant-se amb 6,5 punts en 8a posició de la general, només superat per jugadors titulats. Segon ha estat Óscar García (Peona i Peó), que tot i afluixar al final, s’ha mantingut en els primers taulers durant tot el torneig. El tram de fins a 1850 ha estat per Iñaki Orio (PEC), seguit del jugador aficionat Alan Marías. Ja és típic d’aquest torneig veure com els jugadors no federats donen ensurts als federats i en molts casos això els anima a federar-se, que és el que els toca.

El grup de menors de 16 anys ha tingut una participació real de 40 jugadors, tots ells jugaven junts i al final es feia l’ordre per categories d’edat, de sub-10 a sub-16. El torneig ha vist durant totes les rondes les mateixes cares en els primers taulers, i força més taules del que és habitual en unes ràpides. Probablement es deu al fet que aquests jugadors porten anys jugant junts i això fa que es tinguin un gran respecte mutu.

En categoria benjamí hi ha hagut un frec a frec continu entre 4 o 5 jugadors. Vencedor gràcies a un millor desempat ha estat Rocco Ballester (Foment), per davant de Joan Lligé (Escola d’Escacs de Barcelona), que ha acabat més fort que no pas ha començat. Tercer, a mig punt, ha estat Marc Torrents, del Catalunya, que ha comandat la categoria durant la majoria de rondes.

En alevins, primer lloc per Pau Juan (Catalunya), que també ha basat el seu èxit en un fort final de torneig, i és que alguns jugadors ja comencen a fer valer l’experiència. Segon ha estat Martin Forsberg (Comtal), que ha jugat un excel.lent torneig lluitant pel primer lloc general, i les dues últimes rondes (derrotes) no menystenen en absolut el seu paper. Tercer ha estat Àlex Albert (Ateneu Colón), que tot i la seva joventut ja porta més d’una Diada a la seva esquena.

En infantils, com sempre, els premis s’han posat molt cars, ja que el guanyador d’infantils ha estat el guanyador absolut. Aquest ha estat Albert Ezquerro (Peona i Peó), un altre habitual de la Diada, número 1 del rànquing i únic invicte d’avui comptant els dos grups. Ezquerro ha administrat molt bé els seus dos empats i ha sabut guanyar les rondes claus. Segon lloc, a la categoria i a la general, ha estat Marc Esteve (La Colmena), que no ha perdut de vista mai els primers llocs i ha mostrat també saber jugar en els moments claus. I tercer lloc per Àlex Ayza (Barceloneta), que ha pogut mantenir-se en els premis durant la major part del torneig.

La categoria cadet, sempre poc poblada, presentava quatre candidats i tres premis, i la competència es prometia dura i exigent. La prova és que els tres premiats han fet 6 punts i el quart 5,5. Per aquest ordre han estat: Amadeu Pantaleoni (La Lira), Roger Fiblà (La Lira) i Marc Urgel (Colón).

Un any més, la sensació de tots els assistents ha estat la d’un torneig divertit i agradable, en part gràcies a la “barra lliure” que s’ofereix de refrescos i esmorzar. Tot plegat, i després de 18 edicions, potser serà hora de plantejar un salt de qualitat per l’any vinent, i qui sap si a CCOO es pugui inaugurar, el 2009, el Circuit Català d’Estiu pel que fa a tornejos d’escacs actius.

Jordi Morcillo
...