XIX DIADA d'ESCACS. Crònica.




Victòries de Raul Omar González i Albert Ezquerro

El passat diumenge 10 de maig es va celebrar una nova edició del singular torneig d’escacs que cada any, i van ja dinou, organitza el club d’escacs de CCOO de Barcelona. Singular pel seu ritme (10 minuts, poc utilitzat) i pel caliu que s’hi crea, conjuntant jugadors professionals, federats, aficionats, joves i pares. Enguany hem comptat novament amb la col·laboració de diferents empreses del sector alimentari, i per tant la “barra lliure” de begudes, esmorzars i xocolatines s’ha mantingut, sempre sota control i moderació.

La participació s’ha situat en un nivell que no vèiem des de fa uns anys: 121 participants reals, 68 al grup senior i 53 al grup escolar. I com cada any, cal dir que la participació potencial del torneig és força superior. Aquesta vegada la coincidència ha estat amb les finals territorials d’equips, cosa que ha limitat el grup escolar a una participació quasi exclusiva de nens i nenes de la ciutat.

El grup A tenia l’absència, per primer cop en molts anys, del MI Vidarte, el jugador més llorejat de la Diada. Però el cartell seguia sent força atractiu, amb 3 Mestres Internacionals, 2 Mestres FIDE i 3 Mestres Catalans. Com sol ser habitual, va caldre les nou rondes per decidir el campió. El número 1 del rànking, el MI xilè del Mollet Luis Rojas, va comandar la competició durant les vuit primeres rondes, a vegades en solitari, cedint només unes taules contra el MF Raul Omar González, del SCC de Sabadell. Així, Rojas es va plantar a l’última partida amb mig punt d’avantatge sobre González. Aquest va guanyar la seva partida i Rojas no va passar de les taules contra Norberto Moreno (Sant Martí), jugador de 1915 punts d’elo, però pel que es veu gran especialista de ràpides. El sistema de desempat va afavorir González, i va relegar Rojas a la segona posició. En qualsevol cas, impecable el torneig d’ambdós jugadors. És la segona victòria de Raul Omar a CCOO, després de vèncer el 2006. En tercera posició es va situar David Pons, MF del Sant Adrià, amb 7 punts, gràcies al bon desempat pel fet d’haver-se mantingut en posicions capdavanteres en tota la competició, i desfer-se amb negres en la darrera ronda del MI colombià Jorge González.

Hi va haver altres protagonistes sense premi, però que van arrodonir un excel·lent torneig. Per una part, el jugador nigerià del club local, Olufemi Sharaibi, cinquè amb 7 punts; i per l’altra, Jaume Rosell (Sant Sadurní), un jugador molt fidel al torneig, setè amb 6,5 punts. Cal mencionar també l’inici de torneig de Matias Mingo, MC del Barberà, amb uns impecables 5 de 5, tot i que al final va perdre gas. Mingo és el darrer vencedor català de la Diada, el ja llunyà 2001.

El grup escolar va tenir com sempre una aferrissada lluita en totes les categories, i per vèncer en alguna d’elles calia fer com a mínim 6 punts. En aquesta ocasió, els més grans, els cadets (o sub-16), van dominar la competició en tot moment, alternant-se entre ells les primeres posicions, amb cares ja habituals del torneig com Albert Ezquerro i Jaume Gotes (Peona i Peó) o Marc Urgel (Ateneu Colón). Finalment, petits detalls van inclinar la balança a favor dels del Peona i Peó: Ezquerro va ser el primer (per segon any consecutiu), Gotes segon i Adrià Barra (Foment) tercer en la categoria cadet.

En categoria infantil, ajustada victòria de Pau Juan (Catalunya), seguit de Bernat Montoro (Foment) i tercera posició per Marc Esteve (La Colmena), un altre jugador al qual ja portem anys veient-lo créixer en aquesta diada.

En alevins, primera posició per Martin Forsberg (Comtal), que va començar el torneig com un coet, i després va afluixar una mica, tot i que segueix deixant excel·lents sensacions allà on juga. Segon va ser Jesús Ligero (Peona i Peó) i tercer Alex Albert (Ateneu Colón).

Finalment, la categoria benjamí va ser un frec a frec entre Daniel Garcia (Montcada) i Guillem Porta (Ateneu Colón). El punt culminant va ser la penúltima ronda, que va deparar un enfrontament directe, que va guanyar el jove jugador del Montcada. Tot i que empatats a punts, Daniel Garcia va obtenir el primer lloc i porta el segon. El tercer lloc va ser per Pol Gauchola (Escola d’Escacs de Barcelona), a base de fer punts contra jugadors força més grans que ell.

A banda dels premiats, durant la clausura es va fer entrega d’una placa d’agraïment a Gabriel Garcia, “Gabi” per als amics, treballador del sindicat i des de sempre vinculat a la secció d’escacs de CCOO. És d’aquelles persones que sempre actuen a l’ombra, sense fer soroll, però realitzant una tasca immensa. Sense ell, la diada no hagués complert dinou edicions, ni el club estaria a punt de fer les noces de plata.

Jordi Morcillo