CRÒNICA DEL III CIUTAT VELLA.


...
...
El GM José Manuel López s’imposa en un Ciutat Vella ple d’emoció.
.........
Diumenge 20 de maig la seu central de CCOO de Barcelona va acollir la tercera edició d’aquest torneig actiu, la segona en la qual val per al Circuit Català d’Oberts. La segona edició havia estat un èxit a tots els nivells, sobretot en qualitat i quantitat de participants i per això enguany consta com a torneig de categoria “a superior”, tant per a la classificació general com a la classificació per trams. El club organitzador, el CECOB, tenia novament una bona papereta.

Aquesta edició ha mantingut un bon cartell de jugadors titulats, però no obstant el nombre de participants ha baixat sensiblement: de 127 jugadors reals el 2011 s’ha passat a 83 enguany, xifra que suposa un descens del 35%. El canvi de data pot haver estat un factor (l’any passat es va jugar el primer diumenge de setembre), i el que portem de circuit demostra també una davallada en nombre de participants, que esperem que es pugui remuntar al llarg de l’estiu. La crisi? Tal vegada el fet de jugar un actiu suposa una despesa considerable per a un sol dia: inscripció més transport més dinar es pot traduir en una despesa propera als 40 € per jugador. És probable que els tornejos de ritme tradicional no es vegin tan afectats per aquest fet.
...
...
Ramón Chalmeta, a punt d’amargar la festa dels titulats.
...
El torneig es presagiava com una lluita entre els jugadors titulats habituals dels tornejos catalans i sobretot barcelonins. Destacava la presència de tres GM: el mexicà Jose González, el colombià Cuartas i el català J.Manuel López. A més, el recent campió de Catalunya, el MI Miguel Muñoz estrenava el seu títol només un dia després d’aconseguir-lo.

Però entre aquesta lluita de titulats, va sorgir amb força el Mestre Català Ramon Chalmeta (Sant Boi), que va encadenar una impressionant sèrie de sis victòries en les sis primeres rondes, incloses victòries força clares contra Mestres Internacionals i Grans Mestres. Algun d’ells, per cert, no va encaixar esportivament el fet de ser derrotat per un jugador teòricament més fluix.

Chalmeta va ser frenat a la setena ronda pel MI David Lariño, que com ja ve sent habitual va combinar victòries contundents amb taules poc lluitades que el van ajudar a dosificar esforços. A la vuitena ronda, el jove del Sant Boi va recuperar el liderat guanyant el MF Barbero, un altre jove que puja amb força, però a la novena ronda va haver de defensar la posició de privilegi amb negres contra Cuartas. La derrota encara deixava Chalmeta amb opcions de guanyar el torneig depenent d’altres resultats i del sorteig dels desempats.
...
...
José Manuel López, vencedor entre l’espasa i la paret.
...
La darrera partida en acabar a la zona alta va ser potser la més espectacular del torneig. El MI Marcelo Panelo, amb blanques, necessitava la victòria per aspirar a entrar a la zona de premis. López, amb negres, sabia que la victòria li assegurava el primer lloc (un cop Chalmeta va inclinar el seu rei) i les taules el deixaven amb força opcions. Per aquest motiu, Panelo va arriscar des de l’obertura sacrificant dama a canvi de torre i peça (que després van ser dues), en una posició molt oberta. López va estar durant moltes jugades en arrel de mat, buscant l’escac perpetu que els programes d’anàlisi mostren com a inexistent. Però els cinc segons d’increment van ser insuficients per a la correcta defensa de Panelo, que finalment va haver d’acceptar les taules. El primer desempat va ser el Bucholz Total, que acostuma a afavorir els primers del rànking, i això va desfer el quíntuple empat a 7 punts a favor de López. Lariño va ser segon i Chalmeta va obtenir un meritori tercer lloc. Si el torneig s’hagués jugat a ritme tradicional, el jugador del Sant Boi hagués obtingut sobradament la norma de Mestre Internacional.
...
...
Jordi Morcillo